Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Suolistosyöpä

Suolistosyöpä yleistyy, kun elintaso paranee ja väki vanhenee

Suolistosyövällä tarkoitetaan ohutsuolen, paksusuolen ja peräsuolen syöpiä. Paksu- ja peräsuolisyöpää kutsutaan myös kolorektaalisyöväksi, paksusuolisyöpää koolonsyöväksi ja peräsuolisyöpää rektumsyöväksi.


Suurin osa suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla. Syövän merkkejä voivat olla pitkään jatkuva vatsan oireilu, suolen toiminnan muutokset ja verinen uloste.


Suolistosyövän yleisyys

Suolistosyöpiin sairastuvien määrä on ollut viime vuodet nousussa. Suomen Syöpärekisterin mukaan vuonna 2021 todettiin noin 4000 uutta suolistosyöpätapausta. Kaikista syövistä suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisimpiä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen ja samalla yleisin molemmilta sukupuolilta löytyvä syöpä. Tauti on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla.


Suolistosyövän toteaminen

Suolistosyöpä voi olla pitkään suhteellisen oireeton. Pitkään jatkuvat vatsan oireilut, suolen toiminnan muutokset ja verinen uloste voivat viitata suolistosyöpään, ja siksi ne on aina syytä tutkia. Tutkimuksena käytetään muun muassa tähystystutkimusta.


Jos suolistosyöpä todetaan varhain, se voi olla helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän kuolleisuuta. Siksi EU suosittelee suolistosyövän seulontaa. Monissa kunnissa onkin toteutettu suolistosyövän seulontaa vuodesta 2004 lähtien.


Hoito

Syövän hoitomuotoja harkitaan taudinkuvan ja levinneisyyden mukaan. Suolistosyövän tärkein hoitomuoto on leikkaus. Lisäksi suolistosyöpää hoidetaan sädehoidolla, solunsalpaajilla ja biologisilla hoidoilla.


Suolistosyövän syyt ja riskitekijät

Ruokavalio ja elintavat vaikuttavat selkeästi suolistosyövän syntyyn.


Runsaan eläinrasvojen ja punaisen lihan käytön uskotaan lisäävän suolistosyövän riskiä. Kuitupitoisen, hedelmiä ja vihanneksia sisältävän ruokavalion vaikutuksen arvellaan olevan päinvastainen.


Valtaosa syöpätapauksista on seurausta elintapoihin liittyvistä riskitekijöistä, joita ovat ruokavalion lisäksi tupakointi ja alkoholinkäyttö. Liikuntaa harrastavien sairastumisriski on pienempi kuin ikätovereiden.

Pienennä suolistosyövän riskiä

Syö hedelmiä ja vihanneksia

Syö hedelmiä ja vihanneksia

Suosi kuitupitoista ruokavaliota

Suosi kuitupitoista ruokavaliota

Vähennä punaisen lihan syöntiä

Vähennä punaisen lihan syöntiä

Vältä alkoholia

Vältä alkoholia

Lopeta tupakointi

Lopeta tupakointi

Harrasta liikuntaa

Harrasta liikuntaa

Muiden suolistosairauksien vaikutus

Henkilöt, jotka sairastavat pitkäaikaisia suoliston tulehdussairauksia, kuten haavaista paksunsuolentulehdusta tai Crohnin tautia, ovat keskimääräistä suuremmassa riskissä sairastua paksu- ja peräsuolen syöpiin.


Suolistosyövän perinnöllisyys

Pieneen osaan suolistosyöpätapauksista liityy perinnöllinen alttius. Periytyvästä syöpäalttiudesta puhutaan, kun suvussa esiintyy suolistosyöpää selvästi enemmän kuin väestössä keskimäärin. Nykyään tunnetaan periytyviä suolistosyöpätyyppejä, joissa on tunnistettu solujen kasvunsäätelyä häiritsevä geenivirhe. Näitä ovat
 

  • perinnöllinen ei-polypoottinen paksusuolisyöpä (HNPCC)
  • Peutz–Jeghersin oireyhtymä (PJS)
  • perinnöllinen adenomatoottinen polypoosi (FAP).

 

Lue lisää:

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Österlund P. Suolistosyöpä (ohutsuolen ja paksusuolen syövät). Duodecim Terveyskirjasto. htps://www.terveyskirjasto.fi/dlk01087 (viitattu 12.3.2024)
  • Seppä K, Tanskanen T, Heikkinen S et al. Suomen syöpärekisteri, Syöpä 2021. Julkaistu 2023. htps://syoparekisteri.fi/assets/files/2023/05/Syopa_2021_final_31052023.pdf (viitattu 6.3.2024)
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Suolistosyöpä. htps://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/suolistosyopa (viitattu 12.3.2024)
  • Suomen Syöpärekisteri. Suolistosyövän seulonta. htps://syoparekisteri.fi/seulonta/suolistosyovan-seulonta/ (viitattu 12.3.2024)
  • Terveyskylä. Kolonoskopia. htps://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/vatsan-alueen-tutkimuksia/kolonoskopia (viitattu 12.3.2024)
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Syöpäsanasto. htps://kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopasanasto/ (viitattu 12.3.2024)
  • Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä. Syövän vaiheet, erilaistuminen ja levinneisyys. htps://kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/mika-on-syopa/syovan-levinneisyys/ (viitattu 12.3.2024)
  • Kellokumpi I ja Mecklin J-P. Peräsuolisyöpä. Duodecim. 2002; 118(8): 797–804. htps://www.duodecimlehti.fi/duo92904 (viitattu 12.3.2024)
  • Terveyskylä. Ruoansulatuskanavan rakenne ja toiminta. htps://www.terveyskyla.fi/lastentalo/tietoa-lasten-sairauksista/vatsaoireet-ja-ruoansulatuskanavan-sairaudet/ruoansulatuskanavan-rakenne-ja-toiminta (viitattu 12.3.2024)
  • Solunetti. Ohutsuoli. htp://www.soluneti.fi/fi/histologia/ohutsuoli/ (viitattu 12.3.2024)
  • NIDDK. Your Digestive System & How it Works. htps://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works (viitattu 12.3.2024)
  • Keski-Suomen hyvinvointialue. Suolentoiminnan häiriöt. htps://www.hyvaks.fi/sites/default/files/ohjeet/Suolentoiminnan%20hairiot.pdf (viitattu 12.3.2024)
  • Taylor T. The Duodenum. Innerbody. htps://www.innerbody.com/image_dige02/dige21.html (viitattu 12.3.2024)
  • Taylor Large intestine. Innerbody. htps://www.innerbody.com/anatomy/digestive/large-intestine (viitattu 12.3.2024)