Bayer Logo Bayer Logo Bayer Logo

Maksasyöpä

Maksa ja maksakirroosi

Miten maksa toimii?

Maksa on ruoansulatuselimistöön kuuluva ruoansulatusrauhanen ja elimistön suurin sisäelin. Ihmisen maksa painaa 1–1,5 kg, ja se sijaitsee vatsaontelon yläosassa oikealla puolella välittömästi pallean alla miltei täysin kylkiluiden suojassa. 

 

Maksalla on keskeinen merkitys ihmisen aineenvaihdunnassa. 

 

Maksa muun muassa

 

  • käsittelee suurimman osan ohutsuolesta imeytyvistä ravinteista
  • säätelee, minkä verran sokeria (glukoosia), proteiinia ja rasvaa siirtyy verenkiertoon
  • valmistaa sappihappoja
  • hajottaa hormoneja
  • varastoi vitamiineja ja rautaa
  • tuhoaa verenkierron mukana tulevia bakteereja ja myrkkyjä
  • tuottaa veren hyytymistekijöitä ja joitakin proteiineja.

 

Maksalla on tärkeä rooli veren puhdistamisessa lääkkeistä, alkoholista ja muista vahingollisista aineista. 

 

Ruuansulatuselimistöön kuuluvat maksan lisäksi muun muassa mahalaukku, ohutsuoli, sappirakko ja haima.

Maksakirroosi maksasyövän aiheuttajana 

Maksakirroosilla tarkoitetaan maksakudoksen kovetumista ja pysyvää arpeutumista, jolloin maksan verenkierto häiriintyy ja maksan toiminta heikkenee. Vaikea-asteinen kirroosi johtaa maksan vajaatoimintaan.


Maksakirroosin aiheutaa pitkäkestoinen maksaan kohdistuva vaurio. Suomessa tavallisimmin maksan pitkäkestoiset vauriot johtuvat liiallisesta alkoholin käytöstä.

Alkoholin lisäksi muita maksakirroosin syitä ovat
 

  • krooniset maksan virustulehdukset (hepatiiti B ja C)
  • ylipainosta johtuva maksan rasvoituminen
  • tietyt autoimmuunitaudit.


Maksakirroosi on vakava sairaus, ja Suomessa siihen kuolleisuus on kasvussa.


Maksakirroosi on myös merkitävin riskitekijä maksasyövän kehitymiselle. Noin 90 % maksasyöpäpotilaista sairastaa maksakirroosia tai muuta kroonista maksasairauta. Maksakirroosin lisääntyminen on johtanut maksasyövän lisääntymiseen Suomessa.


Rasvamaksa on yleinen maksan sairaus. Aikuisväestöstä suomalaisille noin neljäsosallle kehityy rasvamaksa. Rasvamaksa tarkoitaa sitä, etä maksasoluihin kertyy rasvaa. Liiallisen

Maksakirroosin diagnoosi

Maksakirroosi on pitkään oireeton, joten sen diagnostiikka on hankalaa. Maksaverikokeet eivät kerro mahdollisesta kirroosista, ja ainoa varma tapa todeta tauti on otaa koepala maksasta.


Oireita maksakirroosi aiheutaa vasta, kun kirroosi on edennyt pitkälle ja johtanut maksan vajaatoimintaan. Tällöin oireina ovat yleistilan heikkeneminen, nesteen kertyminen vatsaonteloon tai verioksentelut.

Elintapojen muutos tukee maksan toipumista

Jos sinulla tai ystävälläsi on todetu alkoholista johtuva maksakirroosi, alkoholin käytön lopetaminen voi vielä pysäytää maksakirroosin etenemisen. Mikäli kyseessä on ylipainon aiheutama rasvamaksa ja maksakirroosin vaara, laihdutaminen voi myös autaa maksaa toipumaan.


Suurentuneen maksasyöpäriskin vuoksi ultraäänitutkimus olisi suositeltavaa, ja kannataa otaa yhteytä lääkäriin tässä asiassa. Ultraäänitutkimukseen pääsyä kannataa kysyä omasta terveyskeskuksesta.

 

Jaa:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

image

Testaa syöpäsi

Syöpäkasvaimiin kohdistuvat geenitestit ovat tulleet mukaan syövänhoidon diagnostiikkaan. Tutkimalla kasvaimen omaa genomia voidaan tuottaa aiempaa yksilöllisempää hoitoa.

image

Kun saat tietää syövästä

Syöpädiagnoosi on aina voimakas järkytys. Henkistä selviytymistä ja hoidon onnistumista auttaa, kun hankkii tietoa omasta sairaudestaan ja osallistuu aktiivisesti hoitoprosessiin.

Lähteet:

  • Österlund P. Maksan ja sappiteiden syövät. Duodecim 2023. htps://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01064 (viitattu 28.2.2024)
  • Munuais- ja maksaliito. Maksan toiminta ja tehtävät. htps://muma.fi/etusivu/maksa/maksan-toiminta-ja-tehtavat/ (viitattu 6.3.2024)
  • Soluneti. Maksa. htps://www.soluneti.fi/fi/histologia/maksa/ (viitattu 6.3.2024)
  • Soluneti. Vitamiinit ja rauta. htps://www.soluneti.fi/fi/histologia/vitamiinit_ja_rauta/2/ (viitattu 6.3.2024)
  • Tunturi S. Maksakirroosi. Duodecim 2022. htps://www.terveyskirjasto.fi/dlk00044 (viitattu 6.3.2024)
  • Terveyskylä. Maksasairauksien palliatiivinen hoito. htps://www.terveyskyla.fi/palliatiivinentalo/sairaudet/maksasairaudet (viitattu 6.3.2024)
  • Mustajoki P. Rasvamaksa. Duodecim 2021. htps://www.terveyskirjasto.fi/dlk00070 (viitattu 6.3.2024)